Tuesday, October 14, 2014

ANTARA PUNCA BAYI MERAGAM

Memandangkan baby sangat mudah untuk mendapat ruam lampin, faktor ketaksesuaian jenis diapers atau faktor lain..memang bagus pakai ni. Macam kes anak saya Qushayyi, saya kadang suka bertukar jenis diapers. Kebanyakan diapers yang berpelekat lembut seangkatan dengan DIAPEX, DRYPERS dan sebahagiannya ade leak guard yang warna biru. Line yang berwarna biru tu la berfungsi untuk serap air dan mampu menampung lebih banyak urine. Tapi yang berwarna biru ni membuatkan kulit punggung bayi cepat merah/melecet. Sebelum ni kulit Q tak la terlalu sensitif kecuali jika tak sedar bila masa dia poo-poo. Kadang hidung saya lambat [ulak terbau, kalau waktu selesema macam sekarang ni lagi la susah nak hidu. Asyik kene spot check, sebelum tu kene tanya2 dia..kadang dia bagitau beyak! kadang dia diamkan sajer. Ada kalanya, kadang-kadang dia tertidur sebab mengantuk sangat tapi dah terberak. Nasib baik saya periksa. Basuh dalam tidur la jawabnya. So, akan cepatlah jadi merah punggung.

Mommies sedia maklum kalau baby kemerahan punggung, memang kesian sangat. Pedih kene air. Ada yang prefer guna ubat yang jenis krim yang didapati dari farmasi atau klinik. Tapi saya tak minat. Pernah cuba tapi tak puas hati. Jalan mudah kami selalu gunakan minyak gamat jer. Tapi kene rajin sapu supaya air tak melekat sangat dan luka merah cepat sembuh.

Tapi, amazing 'nara' dengan izin Allah SWT pertama kali guna HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAM ni, dengan kadar sekali pakai je malam tu, esoknya Q dah OK. Tengok montot, langsung dah tak nampak merah dia pun tak meragam. Alhamdulillah, lega yang amat. Ibu mana yang tak happy teramat bila si anak dah sembuh. So, memang tak nak pandang dah segalam krim/minyak yang lain. Krim ni mesti ada kat rumah, jangan putus bekalan.Ada hikmahnya juga saya nak beli krim Bepanthen tapi sold out pulak. Saya tak kata krim bepanthen tak bagus, kawan ada reccommend bende alah tu cuma saya tak sempat mencubanya.

Arrgh memang mencabar nak mendapatkan mende nih. Barang baik laku keras betul tak? Berbulan-bulan menunggu..nasib baik dapat customer yang sangat budiman sanggup menunggu penuh sobarrrrr. Dulu kawan baik, Timah guna masa dia pregnant #2, dia dpt eczema yang agak teruk kat kaki. Dia guna krim ni. OK sangat katanya, tumut yang pecah dan merekah dapat kembali pulih.


Patut lah..
Patut lah..
Mak Lijah, cik kiah, kak senah, dik nun, awek tuh semua pakat borong banyak-banyak-banyak skali harung sampai asyik sold out jer. (Abis lah abam tlajak laris marah kang buat ayat camni..ampun).

Kegunaan  krim ni bukan lah takat tu je kan, katanya multipurpose gitu. Awek-awek cun yang suka berlosyen kebanyakan masa, boleh guna ni. Melembutkan kulit. Menjaga kesihatan kulit.

Bagi mereka yang pentingkan bahan-bahan dalam pembuatan sesuatu produk krim ni, mesti akan tanya, paraben free tak? Of course sayang!

Kandungan dia;

  1. Sage leaf - merawat masalah dan jangkitan kulit, gigitan serangga
  2. Horse Chestnut Seed - merawat alergi pada kulit, ekzema
  3. Yarrow - menyembuhkan luka, selesema dan demam
  4. rosemary leaf - musuh bagi serangga, nyamuk, ulat, kumbang dan lalat
Kalau dah macam tu fungsi dia, memang akan jadi teman baik keluarga kami InsyaAllah..sebelum tidur elok sapu pada anak-anak..

BAGAIMANA CARA UNTUK MENGATASI KULIT BERJERAWAT DAN TIDAK RATA

Enfuselle sesuai untuk baiki tekstur kulit dan merawat kulit. Time guna ni, rupanya saya dah pregnant almost sbln. Once dah conceived...